Dit moet je weten over een deurwaarder

Een deurwaarder… wat is dat precies? Nou, om het zo simpel mogelijk uit te leggen, zijn deurwaarders mensen die ervoor zorgen dat (contractuele) afspraken worden nagekomen. Nu gaan we specifiek kijken naar een gerechtsdeurwaarder. Hierbij mag je in deze functie onder meer: ​​beslag leggen op loon, beslag leggen op eigendommen/vermogens, dagvaarden of gedagvaard en ontruimingen uitvoeren. Je mag deze taken alleen uitoefenen als je bent ingeschreven bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Maar, met al die gezegd te hebben, hoe zit het verder precies in elkaar om deurwaarder te zijn? Kan je het zomaar worden als je wilt, of niet? Zijn er bepaalde gevolgen?

Gerechtsdeurwaarder worden

Om deurwaarder, of in dit geval, een gerechtsdeurwaarder worden is niet zomaar iets. Als je gerechtsdeurwaarder wilt worden, zijn er dingen die je moet behalen en al moet hebben. Een van de eerste zaken is het hebben van een Nederlandse nationaliteit, een nationaliteit van een EER-land of een Zwitserse nationaliteit en je moet voldoende Nederlands kunnen spreken. Verder moet je een erkende opleiding tot leerling-deurwaarder hebben afgerond, specifiek in het Nederlands. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je minimaal 2 jaar werkervaring hebt als plaatsvervangend gerechtsdeurwaarder. Daarnaast moet je jouw eigen bedrijfsplan laten zien om te laten zien hoe competent je bent voor de functie.

De gedragscode, wat houdt dat in?

Gerechtsdeurwaarders moeten zich houden aan gedrags- en beroepsregels voor gerechtsdeurwaarders. Dit klinkt misschien heel rechttoe rechtaan, maar sommige dingen worden van tijd tot tijd toch over het hoofd gezien. Het is ook heel belangrijk dat potentiële gerechtsdeurwaarders hier genoeg over weten om hun positie goed te voldoen. Deze normen worden door de KBvG vastgesteld en vastgelegd in een wederom Nederlandstalige regeling. Deze regels gaan bijvoorbeeld over: jouw integriteit, informatieverstrekking, archivering, klachtenafhandeling en het personeelsbeleid. Een onafhankelijke gerechtsdeurwaarder die al gekwalificeerd is, controleert elke 2 jaar de kwaliteit van deze normen.

Incassobureaus

Dus, zoals gezegd, als een klant niet betaalt of als je jouw klanten niet betaalt, kan je in Nederland te maken krijgen met incassobureaus en deurwaarders, ook in dit geval dus gerechtsdeurwaarders. Het kan dus zijn dat u te maken krijgt met incassobureaus, die namens een schuldeiser vorderingen incasseren. Daarbij is het incassobureaus niet toegestaan ​​om dwangmiddelen toe te passen, zoals inbeslagname en verkoop van goederen. Incassobureaus mogen alleen brieven sturen met een betalingsverzoek. Als een debiteur niet reageert op het incassobureau, kan je een deurwaarder inschakelen. Een gerechtsdeurwaarder, waar we het net over hadden, heeft een rechtspersoonlijkheid en mag dus wel dwangmiddelen gebruiken.

Bijlagen registreren

Het laatste punt dat goed te noemen is, betreft de bijlagen registers. Gerechtsdeurwaarders moeten elk loonbeslag, beslaglegging (bijvoorbeeld een werkgever of een bank, tot voldoening van een loonschuld) of beslag leggen in het centrale Digitaal Register Gerechtsdeurwaarders. Het doel van deze registratie is om onnodige incassokosten te voorkomen en het beschermd inkomen of het beslagvrije tarief te waarborgen. Het register valt onder de verantwoordelijkheid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Dit zijn dus de belangrijkste dingen om te weten over een (gerechts)deurwaarder. Verder kan je online genoeg informatie vinden over deze positie en wat het nog meer inhoud.